Sök på sidan

 
 
 
 
search icon
kok_airport_2021_3089.jpg
KOK_map-visit_FI_www.png

Regionens flygplats

Karleby-Jakobstad flygplats betjänar resenärer och företag i regionerna kring Karleby, Jakobstad, Kaustby och Kalajoki. Tack vare smidiga förbindelser är KOK-airport en snabb och behändig port ut i världen också för dig som bor på längre avstånd.

kok-smooth-graphic_dep.png

75 min

Smidigheten är vårt trumfkort!

Att flyga genom KOK-airport går mycket smidigt. Flygplatsen har goda tåg- och bussförbindelser och kommer du med egen bil finns parkering på bekvämt gångavstånd. Checkin sker i en handvändning och efter resan hämtar du ut ditt bagage på några minuter.

Vår målsättning är att vara den smidigaste flygplatsen i Finland. Från hemdörren i Jakobstad/Karleby tar det ca 75 min tills du sitter i flygplanet.

Flygplats på finländska västkusten

Karleby-Jakobstad flygplats ligger i Kronoby, bara ca 15 minuter från Karleby och 20 minuter från Jakobstad. Flygplatsen togs i bruk år 1960, då med namnet Kronoby flygplats. Namnet byttes år 2010 till Karleby-Jakobstads flygplats.

from-to_graphic_SV.png

Inom en halvtimmes bilresa från Karleby-Jakobstad flygplats bor ca 75 000 invånare och inom en timmes radie ca 130 000 invånare. Förutom resemål inom Karleby- och Jakobstadregionerna finns bl.a. Kaustby, sanddynerna i Kalajoki och PowerPark inom flygplatsens upptagningsområde.

Flygplatsen viktig för näringslivet

Karleby- och Jakobstadregionerna har en betydande koncentration av exportföretag. Fungerande internationella flygförbindelser är oundvikliga för regionens näringsliv. Ca 70 % av resenärerna på KOK-airport är företagsresenärer, vilket är en hög andel. Efterfrågan på direktflyg till utlandet är stabil, med en årsnivå på ca 20 000 resenärer. Internationella kunder behöver resa smidigt in till Karleby- och Jakobstadregionerna i olika skeden av inköps- och produktionsprocessen, och regionernas företag måste kunna resa ut i världen på kundmöten.

Karleby-Jakobstad flygplats är bra belägen ur det lokala näringslivets synvinkel. Inom en timmes bilresa finns 270 produktions- och industrianläggningar. I Karleby och Jakobstad finns totalt drygt 7000 företag. På området finns även forsknings- och studieinrättningar samt andra organisationer som behöver inrikes- och utrikeskontakter.