Sök på sidan

 
 
 
 
search icon

Ny utredningom flygförbindelserna

Smidiga flygförbindelser från regionen och till regionen är livsviktiga för en framgångsrik exportindustri, konstateras i WSP Finlands utredning om flygförbindelsernas betydelse för exportföretagen i regionen.

Goda förbindelser påverkar på många sätt och i stor utsträckning. Tillgängligheten har betydelse för en fungerande internationell handel och en säker affärsverksamhet samt för regionens image i den internationella affärsverksamheten. Smidiga förbindelser påverkar också företagens etablerings- och investeringsbeslut och därmed även regionens och landets ekonomi. Smidiga flygförbindelser från regionen och till regionen är livsviktiga för en framgångsrik exportindustri.

Under den senaste tiden har verksamheten vid Karleby-Jakobstad flygplats stämplats av en osäkerhet gällande flygförbindelser och operatörer. Flyg har annullerats med kort varsel och en del av flygen är triangelflyg som är besvärliga och långsamma för passagerarna. Dessutom avslutades reguljärflygen till Stockholm på våren. På grund av de dåliga förbindelserna är det för närvarande besvärligt för internationella kunder att besöka vår region i beställnings- och leveransprocessens olika skeden. Även våra företag lider av svårigheten att ta sig ut på den globala marknaden.

Med hjälp av denna utredningen vill man öppna upp diskussionen och börja vidta åtgärder för utvecklingen av flygplatsen.

WSP Finland genomförde utredningen om betydelsen av Karleby-Jakobstad flygplats för näringslivet på uppdrag av Österbottens handelskammare. I samband med utredningen genomfördes en enkät och intervjuer bland företag i oktober-november 2018. 186 företag besvarade enkäten. Utredningen har fått ekonomiskt stöd av Karleby stad, Jakobstadsregionens Utvecklingsbolag Concordia och bolaget Kronoby flyghangar.

Läs pressmeddelandet och utredningsrapporten på Österbottens Handelskammares webbplats:

Utredning om flygförbindelserna från Karleby-Jakobstad, Österbottens Handelskammare