Sök på sidan

 
 
 
 
search icon

Traficom valde Finnair som operatör för passagerartrafiken

På tisdagen meddelade Traficom att man av de tre inkomna anbuden valt Finnair som operatör för flygtrafiken mellan Karleby-Jakobstad och Helsingfors för tiden 29.4.2024–28.3.2026.

Karleby-Jakobstad är en av de fem landskapsflygplatserna vars inrikestrafik stöds ekonomiskt av staten.

Smidiga direktflyg mellan Karleby-Jakobstad och Helsingfors

Tre flygbolag hade meddelat intresse för att flyga passagerartrafik mellan Karleby-Jakobstad och Helsingfors. Till skillnad från tidigare kommer nu alla avgångar från om med slutet av april under två år framåt att vara direktflyg utan mellanlandningar i Kemi. Antalet avgångar blir något mindre, i medeltal elva per vecka i stället för fjorton.

– Vi är glada över att det blev Finnair som fortsätter trafikera till och från Karleby-Jakobstad, säger Stig-Göran ”Sigge” Forsman, vd för FAB Kronoby flyghangar. Nu får vi smidiga direktflyg till Helsingfors med tidig morgonavgång, sena eftermiddagsflyget samt nattflyget tillbaka till regionen.

– Direktflygen tjänar bättre både ankommande och avgående trafik, säger Jonne Sandberg, styrelseordförande för FAB Kronoby flyghangar. Det är bra att det fanns mycket intresse för rutten och att vi får kontinuitet i trafiken. Utvecklingen går som planerat, och den nya upphandlingen är ett av stegen mot marknadsdriven trafik. Det är viktigt att flygplatsen har ett tjänsteutbud som stöder det lokala näringslivets behov. Nu har vi fått pusselbitarna på plats, så nu gäller det bara att resa.

Finnair kommer att flyga med samma ATR72-modell som trafikerat rutten under de senaste två åren med plats för 70 passagerare.

För det lokala näringslivet och fritidsresenärerna är det här naturligtvis goda nyheter. Industrin och företagarna har fortsättningsvis ett mycket stort behov av fungerande förbindelser till Helsingfors och vidare ut i Europa och övriga världen. Sju av tio resenärer som avreser från Karleby-Jakobstad flyger vidare från Helsingfors.

– Med Finnair som operatör fortsätter resandet vara smidigt och enkelt för regionens passagerare, säger Sigge Forsman. Reser man vidare med Finnair kan man boka hela resan på samma biljett och checkar in sitt bagage till slutdestinationen redan i Kronoby.

Tidtabellerna och tidpunkten för när biljetterna för den nya perioden kommer till försäljning meddelas inom en nära framtid.